Ételintolerancia teszt támogatása autista gyermekeknél

A vizsgálat célja kétféle módszerrel (FoodDetective gyorsteszt és Genarrayt Microarray 200+ kvantitatív mérés) történő IgG vizsgálatokkal kimutatott táplálék allergének figyelembevételével megtervezett eliminációs diéta hatékonyságának vizsgálata.

Amennyiben az így alkalmazott objektív vizsgálatokon alapuló diéta hatékonyabbnak bizonyul a viselkedési tünetek enyhítésében az érintett gyermekeknél, mint a hagyományosan alkalmazott tapasztalati (ex iuvantibus) kezelés, úgy létjogosultságot nyer ezen módszerek alkalmazása az adott betegcsoport kezelésében és életminőségének javításában. A Gyermekmentő Alapítvány kuratóriumának döntése értelmében az autista gyermekeket érintő gyógyító és rehabilitációs tevékenységek fejlesztését célzó fenti kutatást - a személyi jövedelemadó 1% beérkező felajánlásokból -támogatásra alkalmasnak ítélte.

Az Alapítvány az „Ételintolerancia vizsgálata autista gyermekekben” klinikai vizsgálatot támogatja. A támogatás a Genarrayt Microarray 200+ módszerrel végzett laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokra terjed ki. Az Alapítvány – támogatása keretében - a vizsgálatok elvégzésével a Medical Partner Humán Diagnosztikai Laboratóriumot bízta meg, mely jelenleg az ezen vizsgálatokat végző egyetlen független hazai laboratórium.